NL | EN

Composite Towers in Offshore Wind

Offshore wind torens van composiet

Jules Dock ontwikkelt composiet masten voor de offshore wind industrie. Masten van composiet zijn licht, zijn goed bestand tegen de omstandigheden op zee en hebben een grote ontwerpvrijheid. Met name de gewichtsbesparing en onderhoudsbesparing zijn voor de groeiende offshore wind industrie essentieel om de kosten van deze energie te reduceren.

Lage onderhoudskosten worden gezien als het grootste voordeel

Composieten materialen zoals vezelversterkte kunststoffen worden nu al gebruikt in de bladen van windturbines maar komen tot op heden nog niet terug in de torens van windturbines. Composieten materialen zijn in verhouding tot staal licht van gewicht en relatief onderhoudsvrij. Er zijn geen lasnaden of boutverbindingen die geïnspecteerd hoeven te worden, het materiaal kan niet roesten.

Op zee zijn de torens nu van staal, een 5MW turbine met een toren van 90 meter weegt daardoor al ruim 300 ton. De trend om steeds grotere turbines te plaatsen (10MW en meer) vraagt om hogere torens, ruim boven de 100 meter. Het gewicht van de stalen torens neemt daardoor toe, wat installatie op zee lastiger maakt. Een stalen toren voor een 10MW turbine zal ruim 600 ton gaan wegen.

Composiet masten zijn 50% lichter en besparen honderdduizenden kilo’s staal in de supportstructure van windturbines

De materiaaleigenschappen van composiet vragen een nieuwe benadering in het ontwerp van masten die voldoen aan eisen in stijfheid en sterkte. Het C-Tower design van Jules Dock levert in de mast een gewichtsbesparing op van 50%. Op een 10MW turbine scheelt dat 300 ton materiaal per windturbine. Het ontwerp houdt rekening met wind- en golfomstandigheden op de Noordzee over een levensduur van 20 jaar. Momenteel wordt gewerkt aan een integraal ontwerp waarmee gewichtsbesparing in de complete supportstructure nog verder omlaag kan.

Het project is gestart in september 2015. Jules Dock ontwikkelt en produceert de masten die in samenwerking met kennisinstellingen WMC en ECN ontworpen zijn. Het innovatieproject wordt mede mogelijk gemaakt door TKI Wind op Zee.

Meer informatie over lichtgewicht masten voor offshore wind? Neem contact met ons op!

 

R&D Partners:

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: